Allane

Info fiscal 43/2021 ANAF

Info Fiscal 43/2021 – Modificare procedură regim special TVA și gestionare metale prețioase sechestrate

Vă aducem la cunoştinţă apariţia următoarelor acte normative:
1. Ordinul președintelui ANAF nr. 1942 din 7 decembrie 2021 privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.387/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile sau efectuează vânzări de bunuri la distanţă, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, precum şi pentru modificarea unor prevederi procedurale(Monitorul Oficial nr. 1175 din 13 decembrie 2021).
2. Ordinul președintelui ANAF nr. 1958 din 10 decembrie 2021 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind depunerea la autoritatea vamală a declaraţiilor referitoare la numerarul însoţit sau neînsoţit, modelul şi modul de emitere a deciziei autorităţii vamale prevăzute la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005(Monitorul Oficial nr. 1176 din 13 decembrie 2021).
3. Ordinul președintelui ANAF nr. 1940 din 7 decembrie 2021 privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.631/2015 privind stabilirea competenței teritoriale de administrare (Monitorul Oficial nr. 1179 din 14 decembrie 2021).
4. Ordinul ministrului finanțelor nr. 1458 din 23 noiembrie 2021 pentru aprobarea Procedurii de depunere, manipulare și depozitare a bunurilor care constau în obiecte de metale prețioase și pietre prețioase, sechestrate și ridicate de organul de executare silită sau de executorul fiscal, după caz, în condițiile Codului de procedură fiscală, la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului care au calitatea de depozitar al acestora (Monitorul Oficial nr. 1186 din 15 decembrie 2021).

Precizări suplimentare:
1. OPANAF 1942/2021 – MODIFICARE PROCEDURĂ DE ÎNREGISTRARE REGIM SPECIAL TVA

  • Prin O.G. nr. 8/2021 au fost aduse modificări Codului fiscal. Aceste modificări vizează și prevederile art. 315 alin. (4) referitoare la ”Regimul special pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilitează aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar nu în statul membru de consum” (regimul UE).
  • Astfel, potrivit acestei modificări, și persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România potrivit art. 317 din Codul fiscal pot opta pentru utilizarea regimului UE.
  • Menționăm că, anterior acestei modificări, regimul UE putea fi utilizat doar de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România potrivit art. 316 din Codul fiscal.
  • Având în vedere aceste schimbări legislative, este necesară modificarea Procedurii de înregistrare în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile sau efectuează vânzări de bunuri la distanţă, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare precum și pentru modificarea unor prevederi procedurale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.387/2021.

2. OPANAF 1958/2021 – DECLARARE NUMERAR LA VAMĂ

  • Purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult declară numerarul respectiv la biroul vamal prin care aceştia intră sau ies din Uniune, conform prevederilor art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005.
  • Numerarul neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult, care intră sau iese din Uniune, se declară la biroul vamal prin care acesta intră sau iese din Uniune, conform prevederilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European şi al Consiliului.

3. OPANAF 1940/2021 – COMPETENȚĂ TERITORIALĂ DE ADMINISTRARE

  • Au fost eliminate informațiile privind adresele la care funcționează direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și structurile subordonate acestora, acestea urmând a face obiectul unui act normativ distinct.

4. OMF 1458/2021 – MANIPULARE METALE PREȚIOASE SECHESTRATE

  • Potrivit prevederilor art. 240 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, bunurile mobile sechestrate pot fi lăsate în custodia debitorului, a creditorului sau a altei persoane desemnate de organul de executare silită ori de executorul fiscal, după caz, ori pot fi ridicate şi depozitate de către acesta.
  • Pe de altă parte, art. 240 alin. (2) din Codul de procedură fiscală prevede că în cazul bunurilor sechestrate care constau în sume de bani în lei sau în valută, titluri de valoare, obiecte de metale preţioase, pietre preţioase, obiecte de artă, colecţii de valoare, acestea se ridică şi se depun, în termen de 48 de ore de la sechestrare, la unităţile specializate.
  • De asemenea, același text al Codului de procedură fiscală prevede faptul că bunurile sechestrate care constau în obiecte de metale prețioase și pietre prețioase pot fi depozitate de organul de executare silită sau de executorul fiscal, după caz, în termen de 48 de ore de la sechestrare şi la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, care au calitatea de depozitar al acestora.
  • Astfel, având în vedere cele mai sus menționate, a fost elaborat prezentul ordin prin care se aprobă Procedura de depunere, manipulare și depozitare a bunurilor care constau în obiecte de metale prețioase și pietre prețioase, sechestrate și ridicate de organul de executare silită sau de executorul fiscal, după caz, în condițiile Codului de procedură fiscală, la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului care au calitatea de depozitar al acestora, respectiv:

a) posibilitatea de depunere a obiectelor de metale preţioase și pietrele preţioase, sechestrate și ridicate de organele de executare silită sau de executorii fiscali, după caz, la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului specializate, prevăzute în Anexa nr. 1 la Normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 526/2004;
b) modalitatea de preluare în tezaurul fiecărei unități teritoriale a Trezoreriei Statului a gropurilor sigilate ce conțin obiecte de metale preţioase și pietre preţioase sechestrate;
c) modalitatea de restituire a gropurilor sigilate ce conțin obiecte de metale preţioase și pietre preţioase sechestrate din tezaurul fiecărei unități teritoriale a Trezoreriei Statului;

  • De asemenea, a fost reglementat ca în situaţia în care este necesară încercarea/analiza/expertiza/marcarea obiectelor de metale preţioase și pietrelor preţioase sechestrate depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, entității publice cu personalitate juridică din structura căreia face parte deponentul îi revine responsabilitatea efectuării acestor operaţiuni prin intermediul instituţiilor publice care au astfel de atribuţii, potrivit prevederilor legale în vigoare, după ce gropurile au fost ridicate de la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului depozitare.
  • Restituirea unui grop se face în integralitatea sa, nu se pot ridica doar o parte din obiectele de metale prețioase și pietrele prețioase sechestrate existente în acestea.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *